Arend en Haye Mulder (9)

Het overgrote deel van de bijdragen in het album zijn gericht aan Arend Mulder. Hij werd in de volksmond Aan genoemd en die bijnaam treffen we ook aan in het album. Arend huwde op 16 mei 1773 in Franeker met zijn plaatsgenote Tjitske Hayes Hemstra. Bij haar overlijden in 1814 te Oldeboorn werd zij Heemstra genoemd. Het echtpaar kreeg zeven kinderen waarvan in ieder geval twee kinderen op jonge leeftijd zijn overleden. Dit blijkt uit het feit dat er twee keer een Janke is gedoopt en twee keer een Aaltje. Zoon Haije werd geboren op 21 oktober 1780. Hij viel blijkbaar in de gunst van de ‘koffijhuijs’ bezoekers want een aantal malen is een bijdrage expliciet aan hem opgedragen.

Arend Mulder is overleden tussen 1803 en 1805 want dan verschijnen er bijdragen die gericht zijn aan de ‘weduwe A. Mulder’. Haye Mulder is even later overleden. Zijn overlijden staat aangegeven op 14 februari 1807 in de begraafboeken van Franeker. Het overlijden van zijn vader staat daar niet in.

In 1807 schreef Johannes Jacobus Florison een versje ‘ter gedachtenis aan de weduwe A. Mulder’ Het versje luidde als volgt:

Vrouw Mulder! Bij U vind men een goed onthaal
Ik zal altijd aan U gedenken
En daarom roep ik zoo menigmaal,
Ei Melis, wilt eens schenken.

Florison liet het versje vergezelt gaan met een ondeugend motto:
‘Zuip en neuk of de Duivel haal jou’.

In 1811 huwde dochter Aaltje met Johannes van der Kooy. Bij dit huwelijk was de bekende tekenmeester Willem Bartel van der Kooy een van de getuigen. Ook de Franeker chirurg Hendrik Waardenburg tekende bij dit huwelijk als getuige. Willem Bartel was niet de vader van de bruid maar zeer waarschijnlijk een broer of neef van bruidegom Johannes van der Kooy.

Biografie
Johannes Jacobus Florison (1787-1817) was een telg uit een predikantengeslacht en betrad zelf ook de kansel. Hij werd in 1812 beroepen te Rottevalle waar hij vijf jaar later op jonge leeftijd overleed.


Reacties

Populaire posts