Vertier (17)


Het ‘coffijhuijs’ annex studentensociëteit van Arend Mulder had een andere functie dan het studentencafe ‘De Bogt fen Guinee’. Dit laatste had meer de functie van kroeg terwijl in het ‘coffijhuijs’ ook gelegenheid werd geboden om te biljarten, te kolven en te kaartspelen. Over de manier waarop die spellen werden gespeeld is in gastenboek twee al een en ander verteld. Op deze plaats een aantal verzen met verwijzingen naar deze spelen.




S. G. Manger schreef:
Een kolfbal door de kolf gedreeven
Die ziet men heen en weder zweeven
Die hier mee daaglijks houdt zijn tuijel
Zal ’t geld niet schim’len in de buijl 



Manger was zo netjes om er de naam J. v.d. Veen bij te vermelden. Dit kan bijna niet anders dan een bronvermelding zijn. Maar wie deze Van der Veen is, hebben wij (nog) niet kunnen achterhalen. 

U.O Groen, schreef zonder verdere vermelding van datum, plaats of achtergrond het volgende:
Uw huis doe steeds de swarte zorg verstroojen
En ’t blij geluk vloeje u met stroomen toe.
Tot dat gij kaart en keu en kolfstok moe
Gelukkig, Aan, zult rusten bij de doojen. 



Student P. Greijdanus zag het vertier in het ‘coffijhuijs’ als een vorm van ontspanning ter compensatie van het studeren:


Een kaartje te speelen in plaats van studeeren
Libros Vendere, en ’t geld te verteeren
Een nachtje te tiktakken of te verkeeren
Zou ook een ezel zoo niet wel leeren?


Libros Vendere = boeken verkopen

Biografie

Sebald Godfried Manger
Sebald Godfried Manger (Franeker gedoopt 19 juli 1769 – overleden 10 november 1791 Veenwoude. Hij staat op 20 juni 1784 ingeschreven als student aan de Franeker Akademie, echter zonder studierichting. Er is ook geen promotie van hem bekend. Hij was een zoon van Samuel Hermanus die vanaf 1761 in Franeker een professoraat had in de Oosterse Talen en vanaf 1764 in de Theologie. Professor Manger was een vurig patriot en nam vanwege de politieke beroeringen in 1787ontslag uit zijn betrekking. 
Petrus Greidanus werd geboren op 4 februari 1769 in Bolsward. Hij liet zich te Franeker inschrijven als student in de letteren op 5 april 1786 maar promoveerde er niet. Hij werd na zijn studietijd eerst conrector en later rector aan de Latijnse school te Harlingen. Hij overleed te Harlingen op 17 december 1829.
Over de persoon van U.O. Groen is vooralsnog niets bekend. Zijn naam komt niet voor in het album met inschrijvingen van studenten.

Reacties

Populaire posts