Ironie en scherts (11)



Diogenes in zijn ton. Schilderij van Jean Léon Gérôme (1860)
Het album van Mulder heeft inhoudelijk een geheel andere bedoeling dan overige alba amicorum. De bezoekers c.q. ‘vrienden’ van kastelein Arend Mulder overdrijven in hun vriendschapsbetuigingen en het genoeglijk samenzijn en dreven de spot met professoren en het universiteitsbedrijf. Een mooi voorbeeld daarvan is de bijdrage van Charles Alexander Chais. Zijn schertsend stukje luidt als volgt:

Diogenes, de wijze
Die woonde in een vat
Hieruit kan men bewijzen
Dat wijsheid woont bij ’t nat

Hij ondertekende zijn bijdrage ironisch met: ‘Ter eere en gedagtenisse van den proffessor in alle faculteiten A. Muskadel. C.A. Chais. Haga Batavus.’ Muscadel is een wijnsoort en dat in combinatie met de voorletter A van Arend is zonder twijfel een fijnzinnige verwijzing naar kroegbaas Arend Mulder die wellicht breed zijn mening verkondigde in allerlei levenslessen. Haga Batavus moet aanduiden dat deze Bataaf (Nederlander) afkomstig was van Den Haag.


Biografie
Charles Alexander Chais (1763-1840) stamde uit een voornaam Frans geslacht waarvan een tak was neergestreken in Nederland. Hij was rechtenstudent in Franeker en promoveerde in 1785.

Reacties

Populaire posts